Muž v realitě domácnosti paušalizací zbavený.

20. 11. 2019 16:26:56
Často slýchám klišé jemnějšího či hrubšího zrna, které posouvá muže do rovin, které jsou na hony vzdálené realitě. Takže dámy, ženy a dívky...všechno je jinak.

Holky, neblázněte !

Bačkůrky a nezvednutá prkénka

Už samotné sousloví „muž v domácnosti“ nabízí asociaci třeba na nováckou show s Petrem Novotným a všechno to laciné a zejména otřepané klišé o ženách a mužích. Ano, myslím ty pasty vymačkané z půlky tuby a nezvednutá prkénka na záchodech. Určitě sem patří také napuštěné vany a v nich hromady nádobí nešťastníka, co trpí bez ženy na hraně života a smrti...

Jenže život muže v domácnosti je téhle paušalizační sbírce podle mého na hony vzdálený. Nemůžu se prokázat čistokrevnou zkušeností legálního muže v domácnosti, ale myslím, že bych mohl projít s odřenýma ušima jako muž, jehož žena dálkově studovala VŠ, s dvěma dcerami předškolního věku. Tak smím tedy pokračovat, holky ?

Předně...Doba je k nám milostivá svými vynálezy a subjektivně si dovolím tvrdit, že není nad myčku nádobí. Psal se rok 1990, a nad limit novomanželské půjčky jsme si ji pořídili, kámošku naši, a zejména moji, z nejmilovanějších. Hromady našpiněných hrníčků, lžiček, talířků a bůhvíčeho mizela v jejich útrobách a dávala bytu stále dost odkládacích ploch...na nové našpiněné nádobí. Krása. Řešit pračku asi nemá cenu, ale proč si proboha tolik vtipných bavičů myslí, že je mužský standard prát bílé prádlo s barevným? Joke? Nikdy se mi to nestalo, proč by se to mělo jiným mužům (nebo ženám či ufonům) stávat? Respektive, určitě je to možné, ale spíš náhodně než prvoplánově. Další možný problém je oblékání dětí a opět jsou mé zkušenosti jiné, než velí show. Možná je to u kluků jinak, ale mé dcery měly myslím už od dvou let jasno, co si chtějí vzít na sebe, a vehementně se toho dožadovaly, což bylo třeba při transportu do školky někdy dramatické. Nikdy jsem jim ale nedal obráceně botičky ani je neposlal do ranní družiny v pyžamu. Už vůbec jsem je nikdy nezapomněl vyzvednout a opravdu nikdy neodešly ze školky v bačkůrkách. Pro různé baviče a spol. bude znít překvapivě, že jsem jim průběžně myl ruce, v rannějším věku měnil plínky (a papírové sotva začínaly), večer je koupal, mazal. Pohádky jsem zásadně vyprávěl nebo četl, žádná videa, nic takového. O vaření se už asi nechci zmiňovat, ale klišé vůči praxi je obdobné a doba je opět milostivá. Kdo opravdu neumí ani čaj (čemuž nevěřím ani trochu), má zajisté dost fištrónu na použití mraženek a mikrovlnky.

Reality show Život

Proč o tom všem píšu, zejména Vám, vážené? Protože se na nás valí z medií a televize zvlášť spousty mýtů a polopravd, občas přifouknutých fabulačním plynem do velikosti vzducholodě, a je klidně možné, že časem už žijí tyto nesmysly svým vlastním životem a působí dokonce věrohodně. Stokrát opakovaná lež se pak stává pravdou a reality show je předlohou skutečného života. Virtuálno nás dohnalo a selský rozum často pospává někde v příkopě...

Dělba rolí v rodině určitě utrpěla změn a mění se stále, jenže v těch rolích jsou pořád stejní lidé a ti tu jsou už po staletí a prakticky se moc nevyvíjí. Evoluce je holka na dlouhý vztah a století je pak jako den. Muži neloví a ženy neudržují oheň..., ale opravdu si myslíte, že by před 2000 lety neuměla žena zabít kamenem zajíce, když by umíralo její dítě hladem? Myslíte si, že by muž neuměl uvařit mamutí ragú, když by na tom stála existence jeho rodu? Jsme stejní, jen míň zarostlí a v kapsách máme kreditky místo dýky. Věřím, že 90 % normálních mužů nemá problém s běžným chodem domácnosti a hlídáním dětí. Věřím, že 90 % normálních žen umí zaparkovat auto a nahodit jistič v předsíni.

Muž je ze Země, ne z Marsu

Určitě je péče o děti a domácnost normální regulérní práce a myslím si, že to ví i většina chlapů včetně těch, co před kamarády tvrdí opak. Na druhou stranu také ale většina žen ví..., nebo doufá a tuší, že když ji odvezou se slepákem do nemocnice, nezemřou děti hladem a dům nepadne špínou či popelem. Víme to o sobě navzájem a věříme si. Jinak by to celé soužití mělo o rozměr méně a moc by nám chyběl.

Prostě...milé ženy, nebojte se, my to zvládneme, opravdu. Nejsme z jiné planety, jak se nám snaží vnutit bestsellerobijci..a bijkyně. Mars a Venuše jsou zcela jistě planety, které budí různé představy. Já se ale narodil na Zemi, vy ne?

Umíme zapnout žehličku a pochopíme, že teplotní škála není na tom bílém kusu bakelitu jen ze sportu. Umíme používat vysavač a víme, že s plným sáčkem to jde o poznání hůř. Dokážeme dát správně barevné prádlo do pračky a máme tušení, že bavlna se sráží jinak než syntetika na vašich kalhotkách. Po vyprání běžně trefíme ke šňůře a funkci kolíčků rozšifrujeme s lehkostí nám danou. Je nasnadě, že myčka nádobí je ta skvělá bílá krabice vedle ledničky, co nám ušetří fůru práce a zcela jistě si ty dvě bílé lady nespleteme. My starší, co byli na vojně, umíme také vyždímat hadr na podlahu a určitě nebudeme špinavou vodou omývat skleněnou desku sporáku.

Neradi chodíme nakupovat, ale umíme to a nezabloudíme, všude jsou barevné obrázky a nápisy. Markety nebudou pro přežití vaší rodiny fatální překážkou. Zvládneme to, věřte nám!

Děti a péče otců je klasika už z bolševických Bakalářů.... Opravdu si myslíte, že je máme méně rádi než vy? Že za ně necítíme zodpovědnost, když jsou samotné ve vaně, nebo když přechází přes ulici? My je přece milujeme stejně jako vy...tak, holky, neblázněte...a důvěřujte nám.

Muž v domácnosti je normální svébytný model muže 21. století. Běžnější než lovec, ale méně běžný, než do noci pracující taťka živitel nebo u piva sedávající fotřík z minulého století. Ne lepší a ne horší. Normální muž v domácnosti.

Autor: Petr Petříček | středa 20.11.2019 16:26 | karma článku: 22.80 | přečteno: 594x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.79 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 242 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 185 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 566

Formou inzerce jsem : 53, sš, 184cm, 85 kg , živím se jako technik v jedné sklárně. Baví mě motorky - endura , mám rád kolo, lyže, kytaru, knížky a psaní.

Napsal jsem dvě knížky, ta první se jmenuje " O ženách, mobilech a broucích v hlavě" (Motto 2004) a  ta druhá  " O ženách, mužích a skřítcích v hlavě" ( Bor 2011) Obě jsou známé zejména v naší ulici.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...